Tagrender

Se efter at tagrenderne fungerer, som de skal.

Almindeligvis skal du rense dine tagrender et par gange om året. Så sikrer du dig, at nedløbsrørene kan aflede den maksimalt mulige mængde vand.

Men i tider med store og kraftige regnskyl risikerer vi, at tagrenderne løber over. Det skyldes, at det store tagareal på vores huse kan lede mere vand ned i tagrenderne og i nedløbsrørene, end de er dimensionerede til at aflede. Regnvand kan således skylle ind bag tagrenden under tagstenene og ind på betondækket. Regnvand kan også komme til at løbe ned ad vinduerne på havesiden. I værste fald løber regnvandet ind på betondækket og ned gennem samlingerne mellem betonpladerne både i stuen på havesiden og i entre og bryggers på gårdsiden.

For at mindske risikoen for at få vand ind i huset kan du udføre nogle enkle forbedringer (på eget ansvar):

  • Afskærmning ind mod huset mellem tagrenden og betondækket kan udføres med alu-profil fra Jem & Fix: Varenr.: 9024274 Universal sternkapsel aluprofil 108 x 30 x 1000 mm. Pris ca. 30 kr. pr. stk. (7 stk. pr. husside).

Profilet monteres uden fastgørelse. Alu-profilerne placeres i tagrenden med den lille 90 grader bukning vendende opad og udad under tagstenene. Alu-profilet trykkes ned i tagrenden og sættes sammen med det næste alu-profil i et overlap. Profilet er bøjeligt og kan derved let trykkes på plads.

Efter montering i tagrenden står de 7 alu-profiler i forlængelse af hinanden som en afskærmning fra bunden af tagrenden og op under den yderste række tagsten. Afskærmningen dækker ikke for den nødvendige ventilation op under tagstenene. Tagrenden kan stadig renses uden besvær.

Mellemrummet mellem tagrende og sternbræt kan også lukkes. Her anvendes et andet type alu-profil, som også monteres i forlængelse af hinanden. Dette alu-profil skal gå lidt ned i tagrenden og placeres med ombukning om sternbrættets øverste kant. Profilerne fastgøres ovenfra i sternbrættet med et alu-søm, 1 stk. i hver alu-profil. Her anvendes også 7 stk. alu-profil pr. husside.

  • Se efter om tagrenderne er intakte. Hvis tagrenderne ikke er intakte, kan regnvand løbe ned ad murene, ligge på betondækket eller samle sig i sternkassen. Det er særligt vigtigt for enderækkehusene.Tagrendematerialet er med tiden (snart 40 år) krympet, så tagrenderne ikke når helt ud i enderne og derfor ikke fanger alt regnvand. Der kan mangle 6-8 cm i længden. I så fald kan regnvand fra den yderste række tagsten på enderækkehusene løbe ned ad murvingen og forårsage skade på muren. Endestykkerne kan også være løse, og tagrenderne dermed utætte. Endeligt kan samlingerne hen ad tagrenden på alle huse være utætte.

En for kort tagrende på et enderækkehus kan udbedres, ved at du forlænger tagrenden. Man kan dog ikke længere få tagrender, der svarer til vore gamle tagrender. Man kan købe nogle der ligner, men det kræver nogen håndværksmæssig færdighed at tilpasse nye tagrendesamlestykker til de eksisterende.

Det er også en mulighed at forlænge tagrenden med ”samlestykke mrk. Rodena plast str. 100 , grå-Rias” (pris ca. 20 kr.), og påsætte en ”endebund mrk. Rodena plast str. 100, grå-Rias”, begge fra Bauhaus (pris ca. 20 kr.). Dertil skal der bruges PVC-lim og fugemasse.